Live Live

Hoogleraar UT Detlef Lohse wint prestigieuze Balzan Prize

Dinsdag 11 september 2018 18:40

Hoogleraar UT Detlef Lohse wint prestigieuze Balzan Prize

UT-hoogleraar Detlef Lohse heeft de prestigieuze Balzan Prize 2018 gewonnen. De hoogleraar Physics of Fluids krijgt de prijs voor zijn werk op het gebied van vloeistofsynamica. Lohnse ontvangt de prijs in november in Rome.

De Balzan prijs wordt uitgereikt door de Italiaans-Zwitserse Balzan Foundation. De winst van Lohse werd deze dinsdag bekend gemaakt in Milaan. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 750.000 Zwitserse frank (ongeveer 670.000 euro) verbonden. Winnaars moeten de helft van dit bedrag steken in onderzoeksprojecten voor jonge mensen.

Uitzonderlijk
“Professor Lohse ontvangt de Balzan Prijs voor zijn uitzonderlijke bijdragen in de meest uiteenlopende gebieden van vloeistofdynamica", aldus de jury van de prijs, die onder andere bestaat uit wetenschappers Etienne Ghys en Carlo Wyss, oud-directeur bij CERN in Genève.

Het is niet de eerste keer dat Detlef Lohse in de prijzen valt. De hoogleraar aan de UT won eerder onder andere de Spinozapremie, het Simon Stevin Meesterschap en de Fluid Dynamics Prize. Ook is hij sinds april 2010 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De prijs wordt afwisselend in Bern en Rome uitgereikt door de International Balzan Foundation, die sinds 1057 bestaat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ivo Kruger

Deel deze pagina: